TW veelgestelde vragen

NB: TW staat voor thuiswerk.

Het is voor ons, voor u, maar vooral voor de kinderen een heel bijzondere situatie. Van de hele dag in een groep samen werken, spelen, leren naar.. thuiswerken. Vooral vanaf een schermpje opdrachten maken. Dat dat lastig is en veel vragen oproept, begrijpen we. We merken ook dat veel kinderen deze nieuwe uitdaging heel goed zijn aangegaan. Hard aan het werk. Zoekend naar eigen wegen. Mooi! We nodigen iedereen uit om mooie momenten te delen. Een fotootje, een video, een verslag.. we zijn benieuwd.

Soms is de techniek wat weinig meewerkend, soms is de opdracht niet helder genoeg.. ouders en andere huisgenoten moeten vaak bijspringen om kinderen op weg te helpen. En om ze op weg te houden kost nog wel de nodige moeite.

En.. Helaas zijn er vaak ook andere ICT-problemen, die hiermee niet worden opgelost. Als dan pagina verversen, uitloggen en weer inloggen, enz. allemaal niet helpen.. een beetje geduld en later opnieuw proberen.

Hieronder hebben we de meest prangende vragen op een rijtje gezet. Kijk eerst of u daar al een antwoord kunt vinden.

En.. blijf u vragen stellen!

vraag: Wie gaat mijn kind helpen, ondersteunen?

U als ouder bent de directe steun en toeverlaat voor uw kind.

Alle organisatorische vragen kunt u stellen via WhatsApp aan Hans (06-14398888).

De vragen over lesstof kunt u via mail (voornaam@lispeltuut.nl) stellen aan de leraar van uw groep.

vraag: Ik kan niet in Alles Telt Q (of andere applicatie)?

Veel websites, ook Alles Telt Q, werken met cookies. Als je 'er niet in kan' helpt cookies verwijderen vaak. Hoe:

    1. Ctrl-H.

    2. Kies links browsergegevens wissen.

    3. Kies gegevens wissen (meestal is laatste uur voldoende, anders de periode langer maken).

vraag: Ik heb geen toegang tot een bestand. Hoe los ik dat op?

antwoord: Veel bestanden op de GoogleDrive zijn alleen toegankelijk met een Lispeltuut account. Voor de onderbouw geldt dat nog niet. De middenbouwouders ontvingen een mail met uitleg over inloggen met de groepsaccount. De bovenbouwkinderen hebben allemaal hun persoonlijke inlog.

Hoe log je thuis in op je schoolaccount? Ga naar GoogleChrome, open GoogleDrive en log in met je groeps- of persoonlijke gebruikersnaam (voornaam@lispeltuut.nl) en je wachtwoord.

vraag: Basispoort is niet bereikbaar. Hoe los ik dat op?

Lees ook 'Hoe kom je thuis op basispoort' (meteen hieronder).

antwoord: Basispoort thuis is voor alle mibo- en bobokinderen geactiveerd. Basispoort was regelmatig overbelast. Probeer het even later nog eens.

vraag: Hoe kom je thuis op Basispoort?

Hoe kom je thuis op Basispoort? (voor Alles Telt Q, Rekentuin, Taalzee, Nieuwsbegrip online, Words and birds..)

Je krijgt (of kreeg) via je juf of meester school een link (https://thuis.basispoort.nl/'unieke code van 14 tekens')... Klik deze link aan en gebruik hetzelfde wachtwoordplaatje als op school. Lukt dit niet, stuur je juf/meester even een mailtje.

(De inlog naar Basispoort via de schoolaccount werkt thuis niet. Klikken op het groepsicoon is gekoppeld aan het IP-adres van school.)

vraag: Hoe los ik mijn basispoort login probleem op?

Ga naar https://thuis.basispoort.nl, typ bij de gebruikersnaam in 'het e-mailadres waar je de basispoortinlog (meestal een e-mailadres van een ouder) ontving'. Klik daarna op wachtwoord of gebruikersnaam vergeten.

Typ in het volgende scherm opnieuw de gebruikersnaam in. En kies een nieuw wachtwoord.

Dan moet jouw kind dus inloggen met die gebruikersnaam (e-mail van ouder) en het wachtwoord dat jullie aanmaakten.

vraag: Kan ik printjes, boekjes, ander werk ophalen op school?

Nee, sorry, dat is niet de bedoeling. Als we analoog werken mogelijk maken, ontstaat er heel veel verkeer tussen thuis en school. Dan kunnen we beter de school open doen. Dus u zult zichzelf moeten redden met het digitale aanbod.

vraag: Ik werk in een vitaal beroep en heb geen opvang voor mijn kind. Kan mijn kind naar school?

Ja, wij vangen de kinderen op. Kinderen op school werken met 2, vaak meer, leraren (schema). Uw kind werkt dan op school uit de thuiswerkopdrachten; dus geen echte les.

Probeer eerst anders op te lossen, alleen indien strikt noodzakelijk naar school.

Wat betreft kinderopvang voor kinderen met ouders in cruciale beroepen, leest u deze info op rijksoverheid.nl. De Lispeltuut zorgt voor noodopvang tijdens de schooluren, daarbuiten moet u de opvang zelf regelen met uw BSO-organisatie. We houden ons daarbij aan verkorte schooltijden (ook geen Brood&Spelen nodig) en het reguliere vakantierooster. Dat betekent vrijdag 18-12 2020 tot 12 uur en in de kerstvakantie (inclusief maandag 4-1-2021 = studiedag) geen opvang op school. Als u uw kind wilt aanmelden voor opvang op school, vult u de naam van uw kind in in het schema (bewerken is nu mogelijk!!). Let op: Opvang is alleen voor kinderen waarvan beide ouders een cruciaal beroep hebben en er geen andere mogelijkheden zijn.

vraag: Mag ik alleen het werk van mijn groep zien, maken..?

Veel kinderen werken op een eigen niveau. Eerst maak je het werk dat bedoeld is voor jou. Dat heeft juf of meester met je afgesproken.

Zit je bijvoorbeeld in groep 6, maar reken je op groep 5 niveau.. dan moet je dus bij het rekenwerk van groep 5 kijken.

Of.. zit je in groep 3, maar vind je dat rekenwerk te makkelijk? Maak gerust (extra) rekenwerk van een hogere groep.

Maar je mag zeker rondkijken op een hoger of lager niveau. Er staan bijvoorbeeld leuke linkjes en ideeën bij jongere of oudere groepen.

Bovenbouw - Wat/hoeveel moeten we maken van het rekenwerk?

In de bovenbouw rekenen we normaal in doelen. Daarbij wordt er deels ook een stuk verantwoordelijkheid verwacht. Dat verwachten we ook nu. Wanneer we weer op school zijn wordt blok 4 getoetst. Bereid je hier zelf op voor door met de oefeningen van blok 4 aan de slag te gaan. Daarnaast is het fijn als je al een stukje in blok 5 bezig bent geweest. Het is wel goed om elke dag te rekenen.

Twee manieren hoe je bijvoorbeeld zou kunnen werken:

* Wat snap je al heel goed? Sla die sommen over. Wat lijkt je nog lastig of weet je niet zeker? Ga die sommen aan.

* Maak wel elke les, maar van elke som bijvoorbeeld het laatste rijtje (de dichte rondjes zijn 'extra' opgaven) en kijk of je die snapt. Vind je het nog lastig? Oefen juist van die sommen meer.

Succes!

Hieronder vindt u de volledige thuiswerkstructuur, zoals deze nu is opgebouwd voor De Lispeltuut. Heeft u nog vragen, check eerst: