TW extra wk 4

4e week thuiswerken extra - ma 6 t/m vr 10 april 2020

TW extra wk 5 (ma 13 - vr 17 april)

TW extra wk 4 (ma 6 - vr 10 april)

TW extra wk 3 (ma 30 maart - vr 3 april)

TW extra wk 2 (ma 23 - vr 27 maart)

TW extra wk 1 (ma 16 - vr 20 maart)

Coronamonsters bovenbouw

(hersen)gymnastiek met juf Elma..

Cultuur en Kunst biedt, naast bovenstaande creatieve ideeën, nog veel meer mooie ideeën via hun site. De moeite waard om eens goed door te spitten!!

Een muziekles van juf Tinke over de lente (voor iedereen!!). De kwaliteit van de muziek is niet top, maar dat lukte even niet anders. Wil je de muziek nog verder luisteren na de muziekles: klik.

Zeeanemonen lijken op bloemen, maar het zijn holtedieren, zachte diertjes zonder skelet. Ze komen in allerlei soorten en kleuren voor. Ze hebben meestal veel armen (tentakels), waarmee ze hun prooi vangen. Sommige soorten hechten zich gemakkelijk vast aan de schelp van de heremietkreeft. Zo beschermen ze de kreeft en camoufleren ze hem. In ruil daarvoor mag de zeeanemoon mee-eten met de maaltijd van de kreeft. Zo'n manier van samenleven wordt 'symbiose' genoemd. Dit betekent dat beide dieren dankbaar gebruikmaken van elkaar.

Zeesterren. Er zijn allerlei soorten zeesterren. De meeste hebben vijf armen, die als stralen rondom het platte ronde lijf groeien. De mond zit onder op deze centrale schijf, en aan het eind van iedere arm zit een oogje. De armen van een zeester zijn sterk: hij kan er een oester mee openbreken of zich ermee aan een rots vastklemmen als de golven tijdens een storm over hem heen razen.

Koraal lijkt wel wat op kleine zeeanemonen, maar koralen maken een skelet om zich heen. Vele honderden koraaldiertjes groeien zo aan elkaar vast en vormen hele kolonies. Sommige van die kolonies lijken op takken, andere zijn bol- of schijfvormig. Honderdduizend miljoenen diertjes vormen zo samen kilometerslange koraalriffen. Andere soorten blijven echter alleen wonen.

Slakken. Er zijn ongeveer 80.000 soorten slakken, met of zonder huisje; slakken zonder huisje worden ook wel naaktslakken genoemd. Sommige soorten leven op het land, andere in zee of zoet water. Slakkenhuisjes zijn vaak prachtig van kleur.

Zee-egels. Sommige zee-egels zijn dik en rond, andere lang en dun. De meeste zee-egels hebben lange stekels, die soms giftig zijn. Met die stekels kunnen zij zich in de modder of onder steentjes begraven. Aan de onderkant zit hun bek met vijf scherpe tandjes.

Lantaarnvisjes hebben lichtgevende vlekjes op hun lichaam, die je in het donker goed kunt zien, net als vuurvliegjes. Sommige vissen hebben een spriet met een lantaarntje aan het uiteinde. Dit lantaarntje hangt voor hun bek. Hiermee lokken ze andere visjes naar zich toe, om die vervolgens op te eten.

Juf Klazien leest voor:

'Ko de Kreeft versiert zijn huis.'.

Ko is een heremietkreeft. Heremietkreeften leven op de bodem van de zee. Hun huid is zo hard als een pantser, behalve bij de buik; daar is de huid zacht. Om dat zachte plekje te beschermen, leent de heremietkreeft een schelp om in te wonen. Uit die schelp steken dan alleen nog zijn scharen, pootjes en kop. Op die manier kan hij zien, lopen en zijn voedsel vangen. Als een heremietkreeft wordt bedreigd, trekt hij zich terug in zijn schelp tot het gevaar geweken is.

Hieronder vindt u de volledige thuiswerkstructuur, zoals deze nu is opgebouwd voor De Lispeltuut. Heeft u nog vragen, check eerst: