gym

We vinden het erg belangrijk dat kinderen veel bewegen. Dat gebeurt dan ook veelvuldig in pauzes. Maar ook tijdens elke andere les kan het zo maar zijn dat een groep kinderen allerlei oefeningen doet om ingespannen te ontspannen. Het kan ook zijn dat kinderen op een niet gepland moment even lekker gaan buiten spelen. Rennen, ravotten, stoeien..

Verder doen we mee aan allerlei sportactiviteiten in Lelystad: Avond4daagse, voetbaltoernooi, korfbaltoernooi, handbaltoernooi...

De leraar organiseert gymlessen voor de kinderen van de groep.

 • De kleutergroepen spelen dagelijks buiten en kunnen dagelijks gebruik maken van de speelzaal in de school. Voor de les in de speelzaal dragen kinderen bij voorkeur gymschoenen. Die kunnen op school blijven.

 • De midden- en bovenbouw groepen gymmen 2x per week, in De Borg en/of De Voorstraat. De lichamelijke opvoeding voor midden- en bovenbouw wordt gegeven door de groepsleerkracht. Soms huren we een vakleraar in, als een leraar niet bevoegd is om gym te geven. Uit oogpunt van beweging en hygiëne is het van belang dat de kinderen in sportkleding aan gymlessen deelnemen. Het gebruik van gymschoenen (met een witte zool) wordt sterk aanbevolen. (Spullen, voorzien van een naam, s.v.p. meegeven in een gymtas). Na de gymles is douchen verplicht. De kinderen moeten dus een handdoek meenemen. (Shampoo en zeep is niet nodig, er hoeft niet uitgebreid gebaad te worden). Als een kind om medische redenen niet mag gymmen, dient de ouder dit bij de leraar te melden.

NB:

 • De Dollies starten op vrijdagochtend in de Voorstraat. De gymles start om 8.30 uur, dus echt op tijd komen: 8.20 uur! (Misschien thuis al de gymkleding aantrekken??).

 • De ZaZa's start op vrijdagmiddag in de Voorstraat. De gymles start om 13.15 uur, dus echt op tijd komen: 13.05 uur! (Misschien thuis al de gymkleding aantrekken??).

Hieronder voorbeelden..

vrijdag 4 november 2022

Winkel van sinkel, trefbal.

Op het whiteboard in de gymzaal schrijf ik op hoeveel iets kost. Iedereen start met een lege zaal.

Na een aantal minuten stopt het spel, wordt er gekeken hoeveel kinderen aan de achterkant/zijkant van het veld staan. Dat zijn je punten om spullen te kopen 💪.

dinsdag 1 november 2022

4 onderdelen:

 • de wendsprong

 • touwklimmen

 • estafettevorm met estafettestokje (of pittenzak)

 • tikspel met schuine bank in het midden (Beide tikkers hebben 1 kant om te tikken. Ze mogen niet tegelijk in het veld staan)

vrijdag 28 oktober 2022

4 vakken:

 • De kinderen gaan klimmen op de muur. Als je moet wachten kun je bottle flippen of hoela hoepen.

 • Een estafette vorm waarin de kinderen gaan samenwerken.

 • Mikken met pittenzakken, dribbelen met de bal o.i.d.

 • Flipperkast met bal. Er zitten vier kinderen op een eigen matje. Tussen de matjes in staan pionnen. Gaat de pion tussen beide spelers om, dan wisselen de kinderen met de bankzitters.

En tot slot 'mens-erger-je-niet'.

dinsdag 4 oktober 2022

Vandaag staan er 4 onderdelen klaar:

 • Diamantenroof

 • Hooghouden in je eentje of met z’n 2en. Er liggen verschillende materialen klaar die ze kunnen hooghouden.

 • Stoepranden 2.0 en de originele versie. Bij stoepranden 2.0 staan er twee kinderen tegenover elkaar en ligt er een stok in het midden. De kinderen proberen de stok te raken, waardoor deze naar de overkant gaat. Is de stok aan de overkant gekomen? Dan heb jij gewonnen.

 • Pion-balans-battle: zie filmpje :)

gymles vrijdag 23 september 2022

wij gaan:

 • schommelen, de wachtende kunnen bottle flippen met pionnen.

 • acrobatiek

 • trampoline springen, voor de groepen die willen, kun je ook met aanloop in de trampoline springen en over de dikke mat klimmen. De dikke mat moet wel ondersteund worden door kinderen die hem vasthouden

 • pittenzak bowlen 🎳 De pittenzak moet onder de bank door. Als variant kun je er raak en haal van maken

gymles vrijdag 9 september 2022

We hebben een 3 vakken les, waarbij mens erger je niet wordt gespeeld met mikken en een tik spel met schuine bank in het midden, waar de tikkers moeten samen werken. 5 kinderen getikt, dan komen er nieuwe tikkers in het veld.

gymspiratie.nl-Achterover mikken.pdf

gymles vrijdag 18 maart 2022

gymspiratie.nl-Whack A Mole.pdf

gymles vrijdag 11 maart 2022

Een drie-vakken-les:

Onderdeel 1 is plankcurling/ curling vanaf de mat voor de middenbouw.

Onderdeel 2 is maak je eigen midgetgolfbaan met het materiaal dat er ligt.

Onderdeel 3 last women of men standing op de lange mat.

gymspiratie.nl-Last women standing.pdf
gymspiratie.nl-Last women standing.pdf

vrijdag 4 maart 2022

Gym - Voor vandaag hebben wij twee vakken.

In vak 1 spelen we basketbal 🏀. Er zijn twee teams die tegen elkaar gaan spelen.

Ze moeten recht van aanval halen, door eerst over de gele lijn te zijn geweest. Dan pas mogen zij op de basket schieten. Zo moeten ze gebruik maken van de ruimte.

Je kunt afspreken wie er in het recht van aanval vak blijven staan om hun team te helpen. Voor meer duidelijkheid.

Vak 2 is een andere variant op mens erger je niet. Er staan vier matjes in de hoeken van het veld. De teams gaan in twee tallen spelen. Bij een oneven aantal wisselen de teams of je maakt een team van 3. Je schuift vanaf de gekleurde stip weer het veld in. Het team wat nieuw in het veld komt, kan de eerste ronde niet af.

Ze gaan de variant van handbal spelen. Zo hebben ze elkaar nodig en kan er geen constante keeper hun goal verdedigen. Na je aanval moet je dus weer op je eigen goal letten. Matje geraakt, is zitten op de bank.

Om het moeilijker te maken kun je een aantal overgooien aangeven.