gym

We vinden het erg belangrijk dat kinderen veel bewegen. Dat gebeurt dan ook veelvuldig in pauzes. Maar ook tijdens elke andere les kan het zo maar zijn dat een groep kinderen allerlei oefeningen doet om ingespannen te ontspannen. Het kan ook zijn dat kinderen op een niet gepland moment even lekker gaan buiten spelen. Rennen, ravotten, stoeien.. 

Verder doen we mee aan allerlei sportactiviteiten in Lelystad: Avond4daagse, voetbaltoernooi, korfbaltoernooi, handbaltoernooi...

De leraar organiseert gymlessen voor de kinderen van de groep.

NB:

Hieronder voorbeelden.. 

Vrijdag 8 december 2023 in de Voorstraat doen we “het Donald Duck pakhuis”. 

De grote mat ligt van de grond af, tussen 2 kasten= de bank. Daaronder ligt geld (pittenzakken, blokjes, tennisballen enz….) Hierop staat Donald Duck , Dagobert en zijn neefjes. In de hoeken staan banken, daar wonen de zware jongens. En in het veld staan de woudlopers. 

Doel;

-Zware jongens gaan geld stelen bij de bank. 1 schat per keer. Word je geraakt door de bal moet je de schat terugbrengen en jezelf opladen achter de bank. 

-woudlopers brengen de ballen zo snel mogelijk naar de Duck familie op de mat. 

-Donald Duck en zijn maatjes proberen de zware jongens te raken met de bal. Is de bal raak (ook via de grond, dus komt de zware jongen zelf tegen een bal ) dan moet hij de schat terugleggen. En mag hij het opnieuw proberen. Zet een wekker voor de tijd, daarna schatten tellen. En de rollen doordraaien. 

Veel plezier

Sint-race - DOEL VAN HET SPEL: Sneller zijn dan je tegenstanders en als eerste over de finish komen.

BENODIGD MATERIAAL

6x Bank

2x Dikke mat

2x Springkast

Veel Toversnoer

2x Lange mat

1x Brug

2x Dikke mat

8x Turnmatje

2x Wandrek

Veel Pylon

1x Rekstok

2x Volleybalpaal

SITUATIESCHETS

Afhankelijk van het materiaal dat je in de gymzaal tot je beschikking hebt, zet je een parcours uit met diverse obstakels/hindernissen. Op verschillende plekken langs het parcours liggen voorwerpen die de lopers mogen gebruiken: pepernoten (trefballen), staffen van de sint (speelgoed van foam) en een lege pietenzakken. (Deze kunnen eventueel aangegeven worden door de wachtende leerlingen).

OMSCHRIJVING

Beschrijving van bovenstaand parcours:

De leerlingen starten op de startstreepjes (duct tape). Zodra het startsignaal klinkt rennen zij achter het wandrek langs, langs het toversnoer en achter het tweede wandrek langs. Daarna onder de brug door, over de kastdelen heen. Slalommend langs de turnmatjes. Door de lege beweegbaan en daarna over de twee dikke matten.

27-11-2023 Sint & Piet🥳. Het verhaal speelt zich af op de stoomboot! Komt Ozosnel los, dan gaat het paard helpen de piet en sint met tikken! De boer en kwajongens, maar dan in de Sint en Piet versie! 

* Storm op zee! * Vloedgolf! * Brand in de stoompijp!

* Brand op het dek! * Door de pakjesfabriek! * Door de pepernoten! 

* Ozosnel =LOS! * Ozosnel= VAST! * Anker wisselen

21-11-2023 Kolonisten van Catan

Materiaal: 

Matje

groene pittenzakjes = Hout

rode pittenzakjes = Steen

gele pittenzakjes = Koren

blauwe pittenzakjes = Schapenvacht

30 blokken = Huizen

Hoepels (1 per tweetal) = Steden

Kast = Kassa

Beginsituatie: Alle kinderen uit de groep maken een tweetal en gaan bij een hoepel staan. 5 kinderen, die allemaal uit een ander tweetal komen zijn de tikker. Elk tweetal heeft een stad, in deze stad is het de bedoeling dat ze huizen gaan bouwen. Ze kunnen een huis bouwen als ze alle grondstoffen hebben: Hout, Steen, Koren en Schapenvacht. De grondstoffen zijn te halen op de grote mat, maar ze kunnen wel getikt worden onderweg. Ben je getikt dan word je tikker en kun je dus geen grondstoffen verzamelen. De tikkers die iemand hebben getikt gaan terug naar hun stad en helpen hun maatje weer mee met verzamelen. Heb je alle vier de grondstoffen dan ga je naar de kassa en wissel je ze in voor een huis en zet het huis in je stad. De grondstoffen legt de lesgever weer op de mat. Als de tijd op is, kijken we wie de meeste huizen in zijn stad heeft staan, dit tweetal heeft dan gewonnen.

Makkelijker voor een tweetal: Die moeten geen tikkers worden in het begin van het spel. Ze krijgen in het begin van het spel al 1 huis. Hun stad staat vlakbij de kassa. Tip voor dit tweetal.

Tips voor de tikkers: Bewaak de grondstoffen goed want zo voorkom je dat de andere teams huizen kunnen bouwen Probeer zo snel mogelijk iemand te tikken want dan kan je weer aan het bouwen.

Tips voor de huizenbouwers: Als je een huis hebt, gaat één iemand de grondstoffen inwisselen, de ander gaat door met grondstoffen verzamelen. Als de grondstof die je nodig hebt op is ga je gewoon andere grondstoffen verzamelen, dan heb je die maar alvast voor het volgende huis. Probeer wel zoveel mogelijk huis per huis te bouwen want als de tijd op is heb je niets aan drie halve huizen

vr 17-11-2023 Bij gym zet ik slagbal klaar (allerlei soorten ballen die je kunt gooien/schoppen …) + 5 matten als honk. Elke mat is een punt waard. (In stappen van 2) En de dikke mat in het midden is de verdubbelaar. Als je alle matten dus raakt, dan kun je 20 punten verdienen. Voor de middenbouw doe ik; is de bal terug, dan worden je punten geteld en ga je zitten op de bank. Zodra de bal terug is, dan mag meteen de volgende speler. Zo blijf je vaart houden in het spel.

di 14-11-2023 Er staan 12 onderdelen klaar. Per kind een invulpapiertje. Er zijn pennen aanwezig in de gymzaal. Je werkt in tweetallen en doet allebei in 90 sec om en om de oefening. Je schrijft de score op en draait door naar het volgende onderdeel

do 9-11-2023 Meerdere onderdelen 

-mens erger je niet

-klimrek doorheen en springen op de grote mat

-ladder aan plafond. Zo hoog mogelijk komen

di 7-11-2023 warming up - het spel met de commando's op de boot. 

daarna - "iemand is hem, niemand is hem" doen... (ben je af, in de hoepels gaan staan en steeds een plekje opschuiven als er iemand bij komt totdat je vanzelf weer mee kan doen.

- tot slot: Baggerbal,  er staat een kast met 2 pionnen in de middencirkel en de 2 baskets zijn omlaag. Je kiest 3 of 4 tikkers (krijgen een lintje) hun taak is om te proberen zoveel mogelijk veldspelers af te gooien met de bal of als een veldspeler de bal heeft kan een tikker de speler aftikken als hij/zij de balvast heeft. Ben je af, op de bank zitten.... 

De veldspelers kunnen de kinderen die af zijn bevrijden d.m.v de bal  door 1 vd baskets te gooien of beide pionnen om te gooien om de kast. Er mag 1 vd tikkers in de cirkel lopen en de pionnen verdedigen. De rest mag niet in de cirkel komen zowel de andere tikkers als veldspelers niet.

3-1-2023 vrijdag In de voorstraat

-tikspel; schat veroveren. De lange mat ligt in het midden, daar staan de bewakers op. De schat(pittenzakken) liggen aan 1 kant vd zaal. Probeer 1 schat per keer te bemachtigen. Getikt is terug leggen.

-2 teams ; bal overspelen met je eigen team. Bij 10x (bij mibo misschien minder) overgooien krijg je een punt. Ander team krijgt de bal. Enz

-flipperkast met 4 matjes+pionnen 

-wendsprong over de kast.

di 31-10-2023 De Petteflet zet morgen in de Borg klaar:

-hoogspringen

-touwzwaaien

-chaosdoelen spel

-verspringen

di 26-9-2023 - De Petteflet zet morgen de volgende onderdelen klaar:

- tennis met een stuit tegen de muur

-tikspel met 2 tikkers en 2 kasten. De ene tikker houdt zijn hand op de kast de andere tikker mag tikken, dit rouleert door tussen de tikkers. 

-trapeze met kast en schuine bank, voorover en borstwaardsom draaien, moeilijker? Dan blijven zwaaien met de trapeze.

-kingen

8-9-2023 Vrijdag, in de Voorstraat, een lege zaal voor groepsvorming spelletjes zoals

-kring en handen vast. Zo snel mogelijk een hoepel rond laten gaan, handen mogen niet los. Gaat het goed, dan 2 hoepels en daarna meer?

- in de kring; 2 ballonnen (verschillend van kleur). 1 ballon gaat links, 1 ballon gaat rechts. Als je hem doorgeeft moet je altijd 1 kindje overslaan. Wie is het snelste rond. 

- volg de leider. De leider loopt een parcour met bewegingen, de ander doet na

-estafette 

- in een kring en ieder heeft een stok. Op jou teken schuift iedereen naar links en pakt de stok vd buurman. Als jouw stok valt, die je eigenlijk moest pakken, ben je af. En gaat het door met de kinderen die nog staan.

-een stok met elkaar naar de overkant brengen, maar iedereen mag de stok hoog houden met 1 vinger. 

-ballon hoog houden. Met zijn tweeën of met de hele groep en dan moet je steeds een naam noemen. 

- in een kringetje en dan tegelijk op elkaars schoot gaan zitten.

- 2 aan 2 met de ruggen tegen elkaar, armen in elkaar haken en samen proberen op te staan 

-tweeling tikkertje 

………….

………..vul maar aan als jij nog een leuk spel hebt!

15-9-2023 vrijdag - Als variatie kun je dit keer super korftrefbal doen. Nieuw element (met dank aan de bovenbouw)

Om de pionnen liggen 4 gekleurde linten. 

Deze zijn voor superkrachten. Als jij 2 x iemand raakt mag je een gekleurd lintje pakken. Zijn ze op heb je pech. Bij een nieuw spel gaan ze weer af.

Lintje geel = met twee handen afweren 

Lintje groen=  je mag lopen met de bal.

Lintje rood= extra leven (daarna weer terug leggen)

Lintje blauw = je mag bij de tegenstander op de grote mat, maar je mag niet getikt worden.

12-9-2023 dinsdag - Voor de gym morgen in de Borg.

- ring hockey (ring en stok) en per vak 3 blokjes verdedigen.

- raak en haal

- flipperkast

- air hockey

vrijdag 4 november 2022

Winkel van sinkel, trefbal. 

Op het whiteboard in de gymzaal schrijf ik op hoeveel iets kost. Iedereen start met een lege zaal. 

Na een aantal minuten stopt het spel, wordt er gekeken hoeveel kinderen aan de achterkant/zijkant van het veld staan. Dat zijn je punten om spullen te kopen 💪.

dinsdag 1 november 2022

4 onderdelen: 

vrijdag 28 oktober 2022

4 vakken:

En tot slot 'mens-erger-je-niet'.

dinsdag 4 oktober 2022

Vandaag staan er 4 onderdelen klaar: 

gymles vrijdag 23 september 2022

wij gaan:

gymles vrijdag 9 september 2022

We hebben een 3 vakken les, waarbij mens erger je niet wordt gespeeld met mikken en een tik spel met schuine bank in het midden, waar de tikkers moeten samen werken. 5 kinderen getikt, dan komen er nieuwe tikkers in het veld.

gymspiratie.nl-Achterover mikken.pdf

gymles vrijdag 18 maart 2022

gymspiratie.nl-Whack A Mole.pdf

gymles vrijdag 11 maart 2022

Een drie-vakken-les: 

Onderdeel 1 is plankcurling/ curling vanaf de mat voor de middenbouw.

Onderdeel 2 is maak je eigen midgetgolfbaan met het materiaal dat er ligt.

Onderdeel 3 last women of men standing op de lange mat.

gymspiratie.nl-Last women standing.pdf
gymspiratie.nl-Last women standing.pdf

vrijdag 4 maart 2022

Gym - Voor vandaag hebben wij twee vakken.

In vak 1 spelen we basketbal 🏀. Er zijn twee teams die tegen elkaar gaan spelen. 

Ze moeten recht van aanval halen, door eerst over de gele lijn te zijn geweest. Dan pas mogen zij op de basket schieten. Zo moeten ze gebruik maken van de ruimte. 

Je kunt afspreken wie er in het recht van aanval vak blijven staan om hun team te helpen. Voor meer duidelijkheid. 

Vak 2 is een andere variant op mens erger je niet. Er staan vier matjes in de hoeken van het veld. De teams gaan in twee tallen spelen. Bij een oneven aantal wisselen de teams of je maakt een team van 3. Je schuift vanaf de gekleurde stip weer het veld in. Het team wat nieuw in het veld komt, kan de eerste ronde niet af. 

Ze gaan de variant van handbal spelen. Zo hebben ze elkaar nodig en kan er geen constante keeper hun goal verdedigen. Na je aanval moet je dus weer op je eigen goal letten. Matje geraakt, is zitten op de bank. 

Om het moeilijker te maken kun je een aantal overgooien aangeven.