hulp bij lezen

Beste ouder(s), bij alle kinderen worden de leesvorderingstoetsen (AVI= tekstlezen en de DMT=woordlezen) afgenomen. En meestal gaan kinderen goed vooruit .

Voor een kind is het belangrijk dat het veel oefent en leeskilometers maakt. Tot en met AVI E4 is het belangrijk dat uw kind hardop leest. Het hoort zichzelf en u kunt ook horen of uw kind goed leest.

Om uw kind te stimuleren kunt u ⇒

  • samen een stukje hardop lezen (lees rustig)

  • uw kind kan daarna het stukje nog eens alleen lezen

  • u leest om de beurt een bladzijde of een deel ervan

  • uw kind leest u voor na het eten

Belangrijk is dat er veel lees momenten zijn. Liever 5 x per week een kwartier dan 1 x per week een uur. Maak hier afspraken over. Praat met uw kind over het doel van het lezen. Een hoger leesniveau, betekent dat hij of zij een boek met bijv. moeilijke tekst of een heel spannend boek over een poosje echt goed zelf kan lezen.

Het voorlezen blijft natuurlijk ook belangrijk. Lekker luisteren naar een spannend verhaal en horen dat papa of mama al zo goed leest zal alleen maar stimulerend werken. In de bibliotheek is veel oefenmateriaal. De leerkracht weet op welk niveau uw kind kan oefenen. Zijn er vragen dan kunt u altijd contact opnemen met de leerkracht van uw kind of met Dorien en Mirjam.

En verder.. heel veel lezen helpt enorm om je leesbekwaamheid op peil te houden.. en.. het is nog leuk ook.

Misschien ook interessant voor u?? Leesvaardigheid voor kinderen (C&A)..