bovenbouw

thuiswerkweek 6, wo 6 t/m vr 8 mei 2020

Beste bovenbouwers (update 6 mei 2020),

We hebben voor jullie weer een nieuwe planning voor week 19 online gezet. Dit is het werk voor woensdag 6 mei, donderdag 7 mei en vrijdag 8 mei. Loop de taken goed na en verdeel ze over de dagen.

Vanaf maandag 11 mei gaan we jullie weer in twee verschillende groepen zien in de klas. Daar kijken we erg naar uit!

Tot snel, de bovenbouwleerkrachten

weekplanning thuiswerken groep 6 - week 19
weekplanning thuiswerken groep 7 - week 19
weekplanning thuiswerken groep 8 - week 19

dinsdag 5 mei 2020

Beste bovenbouwers, we hebben opnieuw een creatieve uitdaging voor jullie. Er komt mooi weer aan, dus deze keer een opdracht buiten! Doen jullie weer mee? Stuur dan een foto met jouw uitwerking op naar jouw juf/meester vóór vrijdag 22 mei. Wij maken er vervolgens weer een mooie presentatie van, die dan wordt gepresenteerd op de Lispeltuutsite.

De opdracht: De komende weken gaan we in de bovenbouw werken rondom het thema ‘vrijheid’. Maak een stoepkrijttekening over iets wat voor jou staat voor vrijheid. Zorg dat je zelf aan het einde deelneemt aan de tekening en maak daar een foto van. Wees vrij en creatief in jouw uitwerking en onderwerp.

    • Wat is jouw ultieme vrijheidsgevoel?

    • Wat betekent voor jou vrijheid?

    • Ken je een symbool voor vrijheid of kun je er zelf één bedenken?

    • … (wees vrij en creatief, alles mag!)...

Het maken van een pantoum - creatief taalopdracht

Een pantoum is een dichtvorm met herhalingen, die bestaat uit 20 regels die niet hoeven te rijmen. Het mág wel.

link naar het document

Met onderstaand schema kun je in korte tijd zelf een gedicht schrijven, waarbij het gaat over wat er daadwerkelijk in je omgaat. Je ziet het als het ware voor je. Vaak komen er verrassende dingen uit, omdat je zoveel mogelijk opschrijft wat er als eerst in je opkomt.

Voor een pantoum kies je een kernwoord, het thema van je gedicht. Wij kiezen als thema: vrijheid. Waaraan je bij dat woord denkt, is helemaal aan jou. Alles is goed! Op de volgende pagina staat een voorbeeld, maar blijf vooral bij je eigen gedachten.

Op de laatste pagina staat een werkblad die je zou kunnen gebruiken om je zinnen in op te schrijven. Je mag je pantoum eerst schrijven, maar werk het daarna uit op de drive, in jouw eigen mapje. Je hebt je pantoum volgende week in de klas nodig.

Schema:

Regel 1: Ik … (Maak een zin die met ‘ik’ begint en waarin je het kernwoord noemt.)

Regel 2: Ik … (Beschrijf waar je bent.)

Regel 3: Ik zie … (Beschrijf wat je ziet.)

Regel 4: (Beschrijf wat er gebeurt. Het moet te maken hebben met je kernwoord.)


Regel 5: is gelijk aan regel 2.

Regel 6: is een gevoelsreactie op regel 2: Wat doet het met je?

Regel 7: is gelijk aan regel 4.

Regel 8: is jouw reactie op regel 7.


Regel 9: is gelijk aan regel 6.

Regel 10: Wat beleef je daarbij?

Regel 11: is gelijk aan regel 8.

Regel 12: Hoe is dat?


Regel 13: is gelijk aan regel 10.

Regel 14: Hoe voelt dat?

Regel 15: is gelijk aan regel 12.

Regel 16: Wat is je reactie daarop?


Regel 17: is gelijk aan regel 14.

Regel 18: is gelijk aan regel 3.

Regel 19: is gelijk aan regel 16.

Regel 20: is gelijk aan regel 1.

Vrijheid

Ik voel de vrijheid.

Ik zit op de fiets.

Ik zie de zon fel schijnen op de straat.

Veel kinderen spelen vrolijk buiten.


Ik zit op de fiets.

Het voelt lekker in de buitenlucht.

Veel kinderen spelen vrolijk buiten.

Het ziet er gezellig uit.


Het voelt lekker in de buitenlucht.

Omdat je alle ruimte hebt.

Het ziet er gezellig uit.

Ik zou willen dat het altijd zo zou zijn.


Omdat je alle ruimte hebt.

Daarom voelt het zo vrij.

Ik zou willen dat het altijd zo zou zijn.

Zo vrij als de vogeltjes in de lucht.


Daarom voelt het zo vrij.

Ik zie de zon fel schijnen op de straat.

Zo vrij als de vogeltjes in de lucht.

Ik voel de vrijheid.

thuiswerkweek 5, di 14 t/m vr 17 april 2020

Beste bovenbouwers (update 4 april 2020),

We blijven nog dicht tot in ieder geval de meivakantie. We hebben voor jullie weer nieuwe planningen voor week 15 en 16 online gezet en gedeeld met jullie. We verwachten van iedereen dat je dit werk inplant over de week. Heb je thuis geen agenda? Vouw een blaadje in 6 vakken, het laatste vakje is weekend - lekker vrij!

Voor een deel kun je in de methodes die we gebruiken. Een ander deel zal online zijn. We helpen jullie om in te kunnen loggen: Hoe log je in? Houd ook je schoolmail in de gaten.

Daarnaast hebben we in linkjes bovenbouw allerlei sites gezet die handig en leuk zijn om extra en verder mee te oefenen. Kijk ook eens op thuiswerk extra/ thuiswerk techniek/ thuiswerk geschiedenis… En leuk om de ervaringen van anderen te zien: TW ervaringen.

Heb je vragen? Stel ze aan ouders, broers/zussen of stuur een mailtje naar de leerkracht (voornaamleerkracht@lispeltuut.nl). We proberen je zo snel mogelijk antwoord te geven.

Werkwoorden, taal, andere vakken,… hiermee kun je oefenen via de TW bobo linkjes of in dit documente met (dezelfde) linkjes. Per vakgebied kun je hier heel veel oefeningen vinden.

We hebben een nieuwe creatieve uitdaging voor jullie:

Zoek een gaaf schilderij uit en maak dit na met spullen die je thuis kunt vinden. Wees creatief en denk 'out of the box'! Kijk maar eens op deze instagram-pagina of kijk hiernaast voor inspiratie.

Doe je mee? Stuur een plaatje van het oorspronkelijke kunstwerk én jouw creatieve uitwerking naar jouw juf/meester voor vrijdag 17 april. Dan nemen we jullie daarna mee in een 'online museumbezoek' en kunnen we zo de meivakantie ingaan!

verkeer

    • In je planning staan de nieuwe verkeerslessen.

    • Oefen de oefenexamens. Hierbij krijg je direct feedback. Lees deze goed, daar leer je van.

Succes, blijf gezond en we hopen elkaar snel weer te zien! De bovenbouwleerkrachten

Hoe log je thuis in op je schoolaccount?

Ga naar GoogleChrome, open GoogleDrive en log in met je persoonlijke gebruikersnaam (voornaam@lispeltuut.nl) en je wachtwoord.

Hoe kom je thuis op Basispoort?

Je krijgt (of kreeg) via je gmail-account van school een link toegestuurd... Klik deze link aan en maak een wachtwoord aan (dezelfde van school is handig). Vanaf nu kun je met dit wachtwoord inloggen. Lukt dit niet, stuur je juf/meester even een mailtje.

Ga naar de site: https://thuis.basispoort.nl, Inloggen met schoolmail + wachtwoord van school voor Rekentuin, Taalzee, Nieuwsbegrip online, Words and birds

De inlog naar Basispoort via de schoolaccount werkt thuis niet. Klikken op het groepsicoon is gekoppeld aan het IP-adres van school. Voor thuis heeft u een andere code toegestuurd gekregen (via mail). Je ontvangt een 'vreemde' mail van 'nietreageren.nl'.

De mail komt dus van nietreageren.nl. Deze bevat een link om een thuisaccount voor Basispoort te activeren. Je moet dan dus een nieuw wachtwoord aanmaken...

Ook het thuis inloggen gebeurt altijd via thuis.basispoort.nl, net zoals het aanvragen van een nieuwe activatielink voor thuis.

Hieronder vindt u de volledige thuiswerkstructuur, zoals deze nu is opgebouwd voor De Lispeltuut. Heeft u nog vragen, check eerst: