extra..

Op deze pagina informeren we kinderen en hun ouders over allerlei activiteiten die in Lelystad e.o. worden georganiseerd voor kinderen in de basisschoolleeftijd. De school heeft geen belang bij de organisaties die hier worden aangehaald. Inschrijven en deelnemen gaat dan ook buiten ons om. We proberen kritisch te kijken naar welke informatie we hier plaatsen en met jullie/u delen.

Kent u activiteiten die interessant zijn voor kinderen, laat het weten, zodat we dat hier kunnen delen.

Even iets anders dan schoolwerk? Check dit lijstje met allerlei activiteiten, met dank aan Kidsproof.nl en Kidsproof buitentips en hun Corona-update.

Muizenissen tijdens Vrijdag Blijdag

Kennen jullie André van Theater Het @penstaartje nog? De afgelopen jaren was hij in FlevoMeer Bibliotheek te zien met zijn voorstellingen over ‘De mooiste vis van de zee’, ‘Rupsje Nooitgenoeg’ en ‘Muziek en Poppen uit de Koffer’. In 2020 keert André met zijn Theater Het @penstaartje terug in FlevoMeer Bibliotheek Lelystad, dit keer met de voorstelling ‘Muizenissen’.

Muizenissen is een spannende voorstelling voor kinderen van 3 jaar en ouder. André neemt dit keer zijn vrouw Els mee; zij begeleidt de voorstelling met live draaiorgelmuziek. Muizenissen betekenen piepkleine probleempjes. André heeft zo’n probleempje: er zitten muizen op zolder! In een spannend kat-en-muis-spel probeert hij zijn probleempje op te lossen. Of dat gaat lukken? Dat zie je in de voorstelling ‘Muizenissen’.

Iedere tweede vrijdag van de maand is het Vrijdag Blijdag bij FlevoMeer Bibliotheek Lelystad. Tijdens Vrijdag Blijdag worden er gratis activiteiten en voorstellingen gegeven die op het eerste gezicht gewoon lijken, maar toch best heel bijzonder zijn. Kaarten voor Vrijdag Blijdag zijn te verkrijgen via www.flevomeerbibliotheek.nl of bij de informatiebalie in FlevoMeer Bibliotheek Lelystad.

Opgaveformulier scholenproject 2020.pdf

ELFSTEDENTOCHT4KIDS

Op zondag 16 februari vindt alweer de vijfde editie van de Elfstedentocht4Kids plaats op de 2,5 kilometer ijsbaan van Flevonice in Biddinghuizen. Doe samen met jouw ouder(s), vriende of schaatsvereniging mee met de stempeltocht. Klûnen, schaatsen en zoveel mogelijk stempels verzamelen. En dat met op de achtergrond coole muziek en een professionele speaker die je aanmoedigt bij je schaatsrondjes.

Iedereen is welkom, ook als je niet kunt schaatsen.

Gratis voorstellingen rond Prentenboek van het Jaar op woensdag 22 januari

Moppereend komt naar Bibliotheek Lelystad - Verveel jij je ook wel eens? Eend in ieder geval wel. En als zij zich verveelt, dan gaat ze mopperen. Ze moppert op hond, geit, schildpad en varken, want niemand wil met haar spelen. De donderwolk boven het hoofd van Eend wordt steeds groter. Hoe loopt dit af? Dat kunnen de kinderen vanaf 2 jaar op woensdag 22 januari 2020 zien in de vertelvoorstelling ‘Moppereend’.

Nationale Voorleesdagen - Van 22 januari tot en met 1 februari 2020 vinden de Nationale Voorleesdagen plaats. Doel van deze jaarlijkse campagne is het stimuleren van voorlezen aan kinderen die zelf nog niet kunnen lezen. Gedurende de campagneperiode zijn er in het hele land allerlei voorleesactiviteiten. Ook Bibliotheek Lelystad organiseert leuke activiteiten voor peuters en kleuters.

Prentenboek van het Jaar - Op woensdag 22 januari spelen twee bibliotheekmedewerkers de vertelvoorstelling ‘Moppereend’, naar aanleiding van het Prentenboek van het Jaar. ‘Moppereend’ is geschreven door de Britse auteur Joyce Dunbar en geïllustreerd door Petr Horáček uit Tsjechië. De voorstellingen zijn om 14.30 en 16.00 uur en ze zijn gratis toegankelijk voor alle kinderen vanaf 2 jaar en hun ouders/verzorgers. Een kaartje downloaden is niet nodig; er is plaats voor iedereen.

Over de Nationale Voorleesdagen - De Nationale Voorleesdagen benadrukken de voordelen van het (voor)lezen, waaronder het positieve effect op woordenschat, spelling en tekstbegrip, een beter begrip van de wereld om je heen en het aanhalen van de band tussen (groot)ouder/verzorger en kind. De campagne richt zich op ouders van kinderen tussen 6 maanden en 6 jaar. Bibliotheek Lelystad organiseert tijdens de Nationale Voorleesdagen traditiegetrouw vertelvoorstellingen rond het Prentenboek van het Jaar.

UITNODIGING: Huldiging Lelystadse Sportkampioenen 2019!

Alle kinderen worden uitgenodigd om zaterdag 7 maart 2020 het sportfeest van Lelystad bij te wonen. Veel Lelystadse sporters hebben in 2019 een bijzondere prestatie neergezet. Zij verdienen het om in het zonnetje gezet te worden! Daarom organiseert Sportbedrijf Lelystad een huldiging voor onze Sportkampioenen. Vanaf 14:45 is het Agora Theater geopend. De huldiging begint om 15:15 uur en wordt afgewisseld met een aantal spectaculaire demonstraties. Na afloop is er voor de kinderen dé Kidz-dj Discoshow geregeld met een muziekquiz en danswedstrijd! De toegang is gratis.

Aanmelden van kandidaten - Een kandidaat is iedereen die een prijs heeft gewonnen op een NK, EK, WK, in een competitie of op een schoolsporttoernooi. Ook is er een podiumplek voor de sportiefste basisschool. Wil je een kandidaat aanmelden? Dat kan tot en met zondag 16 februari 2020 via www.sportbedrijf.nl/huldiging.

Vragen of meer informatie? Neem gerust contact met ons op via e-mail aanmelden@sportbedrijf.nl of bel naar 0320 285 385.

In première gegaan op 12 dec. 2019

Het UNICEF Kinderrechten Filmfestival is het grootste filmfestival op You Tube, waarbij kinderen (9 - 13 jaar) zelf hun mening en ideeën over de kinderrechten geven door er samen met een filmcoach een film van te maken. Deze film gaat over:

📚 Artikel 37: Verboden kinderen op te sluiten

In het Woudagemaal: spannende workshops vol proefjes en experimenten voor kinderen tussen de 8 en 12 jaar. Tijdens de workshops kunnen de kinderen zelf ervaren hoe het kan dat je met water en warmte een machine in beweging krijgt en water kan verpompen? Aanmelden voor de workshop graag via info@woudagemaal.nl.

Pietensport vindt plaats op woensdag 27 november van 14:00 – 16:00 in Sportcentrum de Koploper.

Kinderen van 2 t/m 8 jaar kunnen deelnemen aan verschillende soorten klimactiviteiten, creatieve workshops, pietendisco, spelen op de stormbaan en meer.

Deelname kost € 3,- per kind en vooraf inschrijven is niet nodig.

Wilt uw zoon/dochter ook zijn/haar

Eerste Heilige Communie gaan doen?

Bij voldoende aanmeldingen zal de voorbereiding in januari starten en de EHC-viering in mei 2020 plaatsvinden. Geïnteresseerd? Mail voor 1 januari de gegevens naar: eerstecommunie.lelystad@parochienorbertus.nl

   • voor- en achternaam communicant
   • adresgegevens
   • e-mailadres
   • telefoonnummer
   • schoolnaam
   • Is de communicant gedoopt?


Hartelijke groet, Rianne, Martijn en Jan (EHC-Werkgroep Petruskerk Lelystad)

Meet & Greet met Sinterklaas en zijn Pieten, knutselen en voorlezen

Ontmoet de Sint in FlevoMeer Bibliotheek Lelystad - Sinterklaas komt ook in 2019 op bezoek bij FlevoMeer Bibliotheek Lelystad. Op woensdag 27 november wordt de bibliotheek omgebouwd tot een waar Pakjeshuis, waar de kinderen vanaf 14.00 uur Sinterklaas en zijn Pieten kunnen ontmoeten, maar ook een stoomboot kunnen knutselen en pepernoten kunnen proeven. Ze kunnen Sinterklaas en zijn Pieten een handje geven en met hen op de foto, maar er wordt ook voorgelezen uit spannende Sinterklaasboeken, geknutseld en pepernoten gesnoept. Om 16.00 uur zwaaien we de Sint en zijn Pieten uit en zingen we Sinterklaasliedjes als afscheid.

Open inloop - Net als tijdens de start van de Kinderboekenweek – waar meer dan 300 kinderen en ouders enthousiast hebben meegedaan met de spelletjesmiddag – hoopt de bibliotheek dat ook woensdag 27 november veel kinderen de Sint willen verwelkomen. Samen maken we er een gezellige middag van. De toegang is gratis en er is open inloop, dus van tevoren aanmelden is niet nodig.

Leeftijd doelgroep: Ouders met kinderen van 3 tot 8 jaar - Krijg handvatten bij overprikkeling van kinderen tijdens de feestmaand

Lezing “Hoe overleef ik de decembermaand?” bij FlevoMeer Bibliotheek

De decembermaand is een maand vol feestvreugde, maar voor ouders met jonge kinderen is het ook een maand vol korte lontjes en overprikkelde kinderen. Hoe bereid je je jonge kind zo goed mogelijk voor op het spannende Sinterklaasfestijn en hoe houd je het gezellig tijdens de familiegourmet tijdens Kerst? Dit geldt nog eens extra voor kinderen die hoogsensitief zijn. Daarom organiseert FlevoMeer Bibliotheek in samenwerking met HSP-deskundige Martine de Troije op woensdagavond 13 november om 19.30 uur de lezing “Hoe overleef ik de decembermaand?” om ouders handvatten aan te rijken bij overprikkeling van kinderen tijdens de feestmaand. Gratis kaarten voor de lezing zijn te verkrijgen via www.flevomeerbibliotheek.nl of bij de informatiebalie in FlevoMeer Bibliotheek Lelystad.

Heel veel prikkels - ‘Tijdens de feestmaand rijzen de to-do-lijstjes de pan uit,’ vertelt De Troije, ‘want we ‘moeten’ boodschappen doen, lootjes trekken, surprises maken, kerstdiners voorbereiden, vuurwerk kopen, oliebollen bakken... We versieren onze winkels en huizen met witte of knipperende lampjes, eventueel zelfs met muziek. Winkelstraten en supermarkten vullen zich met mensen. Voor de één is dat heel gezellig, voor de ander juist niet.’ Dit geldt nog extra voor mensen die hoogsensitief zijn. ‘Als je hoogsensitief bent, mis je bepaalde filters die bij niet-HSP mensen informatie en prikkels filteren voordat ze bij je binnen komen,’ legt De Troije uit. ‘Dit betekent dat deze mensen meer dan gemiddeld gevoelig zijn voor prikkels vanuit de omgeving, een intensere belevingswereld hebben en dingen vaak haarscherp aanvoelen (sfeer, gevoelens van anderen en dergelijke). 1 op de 5 mensen is hoog sensitief.’

Fijn en relaxt de decembermaand door Door alle drukte, licht, geluid, emoties, gevoel, het ‘moeten’ en de spanning rondom de feestmaand lopen veel kinderen dus het risico om overprikkeld te raken. Dit kan verschillend gedrag tot gevolg hebben; van in zichzelf terugtrekken, hangerig en huilerig tot schreeuwen, springen, rennen, ruzie zoeken of gewoon geen energie meer hebben en alleen maar moe zijn. Niet fijn voor ouders, maar ook zeker niet voor het kind zelf. ‘In deze lezing vertel ik uitgebreid wat HSP nu precies is en hoe je als ouder de drukke decembermaand op een fijne en relaxte manier kunt overleven met je gevoelige kind.’

Over Martine de Troije - Martine de Troije is Leiderschaps- en HSP Coach & Trainer en werkt vanuit haar eigen praktijk in Lelystad, onder andere veel met hoogsensitieve personen die op zoek zijn naar (h)erkenning, het ontdekken van hun ware potentieel en handvatten om van hun hoogsensitieve talenten hun kracht te maken en niet langer een last.

Proefjes doen met huis-, tuin- en keukenmateriaal - Vrijdag Blijdag Mad Science HTK-wetenschappen

Denk je aan chemische reacties, dan denk je aan explosies, mondkapjes, veiligheidsbrillen en giftige stoffen. Maar dat het veel eenvoudiger kan, laat Mad Science zien tijdens de Vrijdag Blijdag. Want zonder dat je het in de gaten hebt, zie je misschien wel tientallen chemische reacties per dag! Je fiets roest een beetje, je vader bakt een eitje, je zusje maakt cupcakes… Allemaal chemische processen. Tijdens Vrijdag Blijdag leer je hier nog veel meer over.

Huis-, tuin- en keukenmateriaal - Kinderen leren tijdens de Vrijdag Blijdag met Mad Science aan de hand van allerlei onderzoekjes met huis-tuin-en-keukenmateriaal dat chemische reacties en natuurkundige processen vaak vlak voor hun neus afspelen. Zo doen we een zetmeelproef, maken we kennis met ‘oppervlaktespanning’ en experimenteren we met de dichtheid van verschillende vloeistoffen uit het keukenkastje.

Vlammende pinda - Mad Science laat tijdens de Vrijdag Blijdag de verborgen energie van een pinda zien. Alles wat we doen in het leven heeft energie nodig en die we krijgen van onze voeding. Maar de verschillende soorten voedsel hebben een grotere of kleinere voedingswaarde voor ons, afhankelijk van de hoeveelheid voedingsstoffen die ze bevatten. Zo kan een chocoladereep genoeg energie bevatten voor een ​​hele dag, maar er zitten niet veel voedingsstoffen in. Bij een pinda zit dat heel anders in elkaar. Meer weten? Kom naar de Vrijdag Blijdag!

Kaarten voor Vrijdag Blijdag zijn te verkrijgen via www.flevomeerbibliotheek.nl of bij de informatiebalie in de FlevoMeer Bibliotheek.

Activiteiten dierenweide Lelystad

stadspark 9 8224 ET Lelystad