Het tekenseizoen is weer begonnen.
De Week van de Teek -17 tot 21 april 2023
Het mooie weer komt er aan, dat betekent lekker naar buiten. Teken worden in het voorjaar ook weer actiever. Het is goed om meer te weten over de risico’s en het voorkomen van tekenbeten bij uw kind.
Teken - Teken zijn kleine spinachtige beestjes. Waar ‘groen’ is zijn teken: in de natuur, vooral in het bos, maar ook in de duinen, het park en soms in uw eigen tuin. Teken zitten in hoog gras en struiken. Ze vallen niet uit de bomen. Teken kruipen op dieren of mensen en bijten zich vast om bloed op te zuigen. Teken zijn er het hele jaar door en bijten vooral in het voorjaar, de zomer en de herfst, als het warmer is dan 7 graden.
Wat kunt u doen om te voorkomen dat uw kind de ziekte van Lyme krijgt?
Controleren - Is uw kind in het groen geweest, controleer daarna het lichaam en de kleding van uw kind op teken. Oudere kinderen kunnen dit ook zelf doen. Teken kunnen zich overal vastbijten, maar hebben de voorkeur voor warme plekken zoals de liezen, knieholtes, oksels, bilspleet, of achter de oren. Controleer uw kind heel nauwkeurig, want teken zijn maar 1 tot 3 millimeter groot. Om teken uit de kleding van uw kind te verwijderen, kunt u de kleding wassen op 60 graden of ze in de wasdroger doen.
Verwijderen - Haal teken zo snel mogelijk weg! Hoe langer de teek in de huid van uw kind zit, hoe groter de kans dat hij ziekteverwekkers overdraagt. Pak de teek met een puntige pincet (of andere tekenverwijderaar) zo dicht mogelijk op de huid bij de kop vast en trek hem er rustig uit. Als een stukje van de kop achterblijft, is dat ongevaarlijk. Ontsmet pas daarna het beetwondje.
Blijven opletten - Noteer wanneer en waar op de huid uw kind gebeten is. Houd tot 3 maanden na de tekenbeet de huid rond de beet bij uw kind in de gaten. Let op het ontstaan van een ronde verkleuring van de huid. Let ook op of uw kind in de eerste weken na een tekenbeet klachten krijgt zoals koorts en eventueel spier- en gewrichtspijn. Wanneer uw kind klachten krijgt, ga dan met uw kind naar de huisarts en meldt dat uw kind door een teek gebeten is. Klachten door een infectie met de lymebacterie moeten behandeld worden met antibiotica.
In de voorlichtingsfilm over tekenbeten en de ziekte van Lyme, komt ook het verwijderen van tekenbeten aanbod: https://www.rivm.nl/rivm-teken-en-lyme-video Kijk voor meer informatie op de website van de LCR (Landelijke Coördinatie Reizigersziekten). https://www.lcr.nl/Via-muggen-en-insecten. B