TW veelgestelde vragen

NB: TW staat voor thuiswerk.

Het is voor ons, voor u, maar vooral voor de kinderen een heel bijzondere situatie. Van de hele dag in een groep samen werken, spelen, leren naar.. thuiswerken. Vooral vanaf een schermpje opdrachten maken. Dat dat lastig is en veel vragen oproept, begrijpen we. We merken ook dat veel kinderen deze nieuwe uitdaging heel goed zijn aangegaan. Hard aan het werk. Zoekend naar eigen wegen. Mooi! We nodigen iedereen uit om mooie momenten te delen. Een fotootje, een video, een verslag.. we zijn benieuwd.

Soms is de techniek wat weinig meewerkend, soms is de opdracht niet helder genoeg.. ouders en andere huisgenoten moeten vaak bijspringen om kinderen op weg te helpen. En om ze op weg te houden kost de komende weken nog wel de nodige moeite..

Hieronder hebben we de meest prangende vragen op een rijtje gezet. Kijk eerst of u daar al een antwoord kunt vinden.

En.. blijf u vragen stellen!

vraag: Wie gaat mijn kind helpen, ondersteunen?

U als ouder bent de directe steun en toeverlaat voor uw kind.

Alle organisatorische vragen kunt u stellen via WhatsApp aan Hans (06-14398888).

De vragen over lesstof kunt u via mail (voornaam@lispeltuut.nl) stellen aan de leraar van uw groep.

vraag: Ik heb geen toegang tot een bestand. Hoe los ik dat op?

antwoord: Veel bestanden op de GoogleDrive zijn alleen toegankelijk met een Lispeltuut account. Voor de onderbouw geldt dat nog niet. De middenbouwouders ontvingen een mail met uitleg over inloggen met de groepsaccount. De bovenbouwkinderen hebben allemaal hun persoonlijke inlog.

Hoe log je thuis in op je schoolaccount? Ga naar GoogleChrome, open GoogleDrive en log in met je groeps- of persoonlijke gebruikersnaam (voornaam@lispeltuut.nl) en je wachtwoord.

vraag: Basispoort is niet bereikbaar. Hoe los ik dat op?

Lees ook 'Hoe kom je thuis op basispoort' (meteen hieronder).

antwoord: Basispoort thuis is voor alle mibo- en bobokinderen geactiveerd. Basispoort was regelmatig overbelast. Probeer het even later nog eens.

vraag: Hoe kom je thuis op Basispoort?

Je krijgt (of kreeg) via je gmail-account van school een link toegestuurd... Klik deze link aan en maak een wachtwoord aan (dezelfde van school is handig). Vanaf nu kun je met dit wachtwoord inloggen. Lukt dit niet, stuur je juf/meester even een mailtje.

Ga naar de site: https://thuis.basispoort.nl, Inloggen met schoolmail + wachtwoord van school voor Rekentuin, Taalzee, Nieuwsbegrip online, Words and birds

De inlog naar Basispoort via de schoolaccount werkt thuis niet. Klikken op het groepsicoon is gekoppeld aan het IP-adres van school. Voor thuis heeft u een andere code toegestuurd gekregen (via mail). Je ontvangt een 'vreemde' mail van 'nietreageren.nl' (controleer eventueel jouw spaimbox).

De mail komt dus van nietreageren.nl. Deze bevat een link om een thuisaccount voor Basispoort te activeren. Je moet dan dus een nieuw wachtwoord aanmaken...

Ook het thuis inloggen gebeurt altijd via thuis.basispoort.nl, net zoals het aanvragen van een nieuwe activatielink voor thuis.

vraag: Hoe los ik mijn basispoort login probleem op?

Ga naar https://thuis.basispoort.nl, typ bij de gebruikersnaam in 'het e-mailadres waar je de basispoortinlog (meestal een e-mailadres van een ouder) ontving'. Klik daarna op wachtwoord of gebruikersnaam vergeten.

Typ in het volgende scherm opnieuw de gebruikersnaam in. En kies een nieuw wachtwoord.

Dan moet jouw kind dus inloggen met die gebruikersnaam (e-mail van ouder) en het wachtwoord dat jullie aanmaakten.

vraag: Kan ik printjes, boekjes, ander werk ophalen op school?

Nee, sorry, dat is niet de bedoeling. Als we analoog werken mogelijk maken, ontstaat er heel veel verkeer tussen thuis en school. Dan kunnen we beter de school open doen. Dus u zult zichzelf moeten redden met het digitale aanbod.

vraag: Ik werk in een vitaal beroep en heb geen opvang voor mijn kind. Kan mijn kind naar school?

Ja, wij vangen de kinderen op, maar.. we gaan ervan uit dat er heel weinig kinderen zullen komen en dat we gaan thuiswerken. Als er wel kinderen op school komen moeten we dat regelen (een wisselrooster met leraren). Uw kind werkt dan op school uit de thuiswerkopdrachten; dus geen echte les.

Laat op tijd weten (dus méér dan een dag vooraf), via WhatsApp, als uw kind, vanwege uw vitale beroep, naar school komt. Probeer eerst anders op te lossen, alleen indien strikt noodzakelijk naar school.

NB: opvang alleen tijdens de reguliere schooltijden. En ook niet op vakantie- of studiedagen. Lijstje schoolbezoekers (wie vangt op):

ma 16 maart 2020: tot 11.00 3 kinderen, daarna geen kinderen (11 leraren)

di 17 maart 2020: 7 kinderen op school (juf Tinke en meester Oscar)

wo 18 maart 2020: 5 kinderen op school (juf Marieke en juf Debbie)

do 19 maart 2020: 3 kinderen op school (juf Relinde en juf Dorien)

di 24 maart 2020: 8 kinderen op school (juf Kim en juf Dorien)

wo 25 maart 2020: 3 kinderen (juf Daniëlle en juf Eline)

do 26 maart 2020: 3 kinderen (juf Klazien en meester Oscar)

ma 30 maart 2020: 3 kinderen (juf Femke en juf Marianne)

di 31 maart 2020: 11 kinderen (juf Dorien, juf Rinke en juf MirjamH)

wo 1 april 2020: 4 kinderen (juf Relinde en juf Kim)

do 2 april 2020: 4 kinderen (MirjamH en Yvonne)

vraag: Mag ik alleen het werk van mijn groep zien, maken..?

Veel kinderen werken op een eigen niveau. Eerst maak je het werk dat bedoeld is voor jou. Dat heeft juf of meester met je afgesproken.

Zit je bijvoorbeeld in groep 6, maar reken je op groep 5 niveau.. dan moet je dus bij het rekenwerk van groep 5 kijken.

Of.. zit je in groep 3, maar vind je dat rekenwerk te makkelijk? Maak gerust (extra) rekenwerk van een hogere groep.

Maar je mag zeker rondkijken op een hoger of lager niveau. Er staan bijvoorbeeld leuke linkjes en ideeën bij jongere of oudere groepen.

Bovenbouw - Wat/hoeveel moeten we maken van het rekenwerk?

In de bovenbouw rekenen we normaal in doelen. Daarbij wordt er deels ook een stuk verantwoordelijkheid verwacht. Dat verwachten we ook nu. Wanneer we weer op school zijn wordt blok 4 getoetst. Bereid je hier zelf op voor door met de oefeningen van blok 4 aan de slag te gaan. Daarnaast is het fijn als je al een stukje in blok 5 bezig bent geweest. Het is wel goed om elke dag te rekenen.

Twee manieren hoe je bijvoorbeeld zou kunnen werken:

* Wat snap je al heel goed? Sla die sommen over. Wat lijkt je nog lastig of weet je niet zeker? Ga die sommen aan.

* Maak wel elke les, maar van elke som bijvoorbeeld het laatste rijtje (de dichte rondjes zijn 'extra' opgaven) en kijk of je die snapt. Vind je het nog lastig? Oefen juist van die sommen meer.

Succes!

Hieronder vindt u de volledige thuiswerkstructuur, zoals deze nu is opgebouwd voor De Lispeltuut. Heeft u nog vragen, check eerst: